Sunday, April 24, 2016

Khasiat Bunga Roselle




Roselle (hibiscus sabdariffa), atau dikenali sebagai pokok asam paya adalah sejenis spesis bunga raya yang terdapat di negara yang beriklim tropika dan subtropika termasuk Malaysia, Afrika, India dan negara-negara Asia lain. Ia merupakan tumbuhan yang amat tinggi kandungan vitamin C melebihi 10 kali ganda dari yang terdapat dalam keluarga limau (citrus). Vitamin C merupakan anti-oksidan yang terbaik bagi mencegah kerosakan sel hasil dari proses oksidatif dan tindakbalas kimia dalam tubuh. Ia juga sejenis vitamin larut air justeru mudah dikumuhkan oleh badan sekiranya diambil berlebihan. 
 
Buahnya berwarna kemerah-merahan mengandungi lima kelopak pada setiap kuntum bunga. Kelopak dan bijinya boleh diproses untuk menghasilkan pelbagai produk seperti teh roselle, kordial, jeli, halwa, campuran biskut dan kek.
 
Berdasarkan kajian nutrisi, setiap 100 gram roselle mengandungi hampir 300 mg vitamin C, D, B1 dan B2. Kombinasi vitamin-vitamin ini dapat memberi pelbagai manfaat kepada manusia, termasuk sebagai perisai kepada serangan penyakit, mengurangkan risiko sakit jantung dan menjaga kesihatan otak serta saraf.
 
Selain kandungan vitamin yang tinggi, roselle juga mengandungi tinggi kalsium (hampir 500 mg bagi setiap 100 gram buah). Tidak ketinggalan beberapa nutrisi penting lain seperti omega 3, magnesium, beta karotin dan asid amino esensial.
 
Kandungan vitamin C dan mineral esensial dipercayai mampu melawan radikal bebas yang mendorong kepada penyakit kanser selain kalsium yang tinggi dapat mengelakkan kerapuhan tulang.
 
Roselle mempunyai ciri-ciri astrigen dan antiseptik. Oleh sebab itu, roselle mempunyai kemampuan untuk meredakan batuk, cirit-birit dan berak berdarah. Roselle juga mempunyai kandungan asik askorbik yang tinggi dapat membantu badan membina sistem pertahanan yang kuat.
 
Salah satu nilai perubatan tinggi yang ada pada roselle ialah nutrisinya mampu menurunkan kandungan kolesterol dan menstabilkan tekanan darah.
 
Khasiat perubatan roselle itu didedahkan oleh penyelidik Universiti Malaya, Profesor Dr. Rais Mustafa dan Profesor Dr. Mustafa Ali Mohd. yang mengakui kepelbagaian nutrisi pada roselle jarang ada pada bahan semulajadi lain.
 
"Roselle turut membantu proses metabolisme dalam badan manusia dan proses pengoksidaan secara berterusan. Ia dapat merangsang dan melancarkan air kencing serta juga menurunkan tekanan darah.”

"Malah, roselle juga mengandungi banyak asid organik yang sangat berguna kepada manusia sebagai sumber tenaga," katanya.
 
Dengan faktor tambahan seperti hampir keseluruhan pokok itu dapat digunakan, ramai pakar botani menggelarkan roselle sebagai magical plant. Daun roselle telah lama diambil oleh masyarakat zaman dahulu sebagai ulam-ulaman yang berkhasiat.

Sementara batangnya pula merupakan fiber putih berkualiti tinggi yang dapat digunakan untuk menghasilkan berus dan tali.

Roselle mengandungi antosianin, vitamin C, B1, B2 dan B kompleks.  Kandungan vitamin C melebihi kandungan vitamin C di dalam buah blackcurrent, anggur dan buah limau.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dapatkan Gabungan Khasiat serta Kebaikan
DAUN DURIAN BELANDA + BUNGA ROSELLE

http://zulynaherbs.blogspot.my/p/annona-rosella.html
ANNONA ROSELLA
Semudah Rendam & Minum
 
WhatsApp / SMS "AR"  >>> 012-3973280
WhatsApp / SMS "AR"  >>> 012-3973280
WhatsApp / SMS "AR"  >>> 012-3973280
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~